Coronakrisen kan give mildere straffe

0
1699

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Coronaens indtog i Danmark har haft enorm betydning for samfundet, og det er de færreste at det er kommet til gode. Nogle af dem der nu viser sig at kunne have en positiv effekt for, er lidt opsigtsvækkende. Det er nemlig personer der er under anklage for forbrydelser eller som er varetægtsfængslet. Der er nemlig meget der tyder på, at disse kan komme til at få mildere straffe på grund af corona, i hvert fald hvis man spørger Mette Grith Stage, der er forsvarsadvokat.

Helt grundlæggende handler det om straffelovens §82, der handler om grundlag for strafnedsættelsen.  Her står der nemlig i stk. 13 “Det skal ved straffens fastsættelse i almindelighed indgå som formildende omstændighed, at straffesagen mod gerningsmanden ikke er afgjort inden for en rimelig tid, uden at det kan bebrejdes gerningsmanden,”

Da domstolene lukkede ned i midten at marts, og sagerne hobede sig op, har det dermed kunne betyde, at mange af dem der er under anklage, kan slippe med mildere straffe. At der er kommet en global pandemi, kan naturligvis ikke bebrejdes gerningsmanden, og det åbner altså døren, for straffene kan blive milde.

Nu er corona noget helt specielt, og det er da heller ikke sikkert, at Paragraf 82 kommer i spil. Retsordfører for Det Konservative Folkeparti, Naser Khader, har i hvert fald udtalt at han vil gøre hvad som helst for at kriminelle får en mildere straf på baggrund af dette.

Om det bliver anklagerne eller forsvarerne der ender med at trække det længste strå i denne sag vil tiden vise. Men en ting er dog helt sikkert, og det er, at det sidste ord ikke er sagt i denne sag. Det kan meget vel gå hen og blive et større politisk spil, da det handler om fortolkning af loven, og hvorvidt corona krisen kan overtrumfe landets love.