Få tjekket asbest i din ældre bolig

0
15302
House renovation concept

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Har du et hus eller sommerhus, som er bygget før midten af 1980’erne? Så er det en god ide at få undersøgt, om der kan være anvendt asbest som byggemateriale i dit hus. Særligt hvis du står overfor en renovering, er det vigtigt, at du får styr på asbesten. Det er nemlig ikke helt ligemeget, hvordan du skaffer dig af med den sundhedsfarlige asbest.

Hvad er asbest?

Asbest er et byggemateriale, som er blevet anvendt til en lang række formål i byggeindustrien siden starten af 1900-tallet. Materialet kan tåle meget høje varmegrader og kan ikke brænde, hvorfor det netop i mange år er blevet brugt til isolering og brandsikring i fx tagplader, gulve og isolering af rør. I midten af 1980’erne blev det dog forbudt at bruge asbest, da man opdagede sundhedsfaren forbundet med materialet.

Hvorfor er asbest farligt?

Det er vigtigt lige at understrege, at faren ved asbest først opstår, hvis der går hul på en asbestplade. Støvet fra asbestfibrene vil herved frigives og kan ved indånding trænge ind i kroppen. Jo tyndere og mindre fibrene er, jo længere trænger de ud i lungerne, hvor de kan hobe sig op og forårsage lungekræft eller andre lungesygdomme.

Hvad gør jeg ved mistanke om asbest?

Har du mistanke om asbest i din bolig, er det vigtigt, at du kontakter en bygningsrådgiver. En bygningsrådgiver kan i et laboratorium undersøge, om der er anvendt asbest i dine bygningsmaterialer. Det er ikke unormalt i ældre bygninger og ejendomme, at der er anvendt asbest. Men du behøver ikke være nervøs for du og din families fremtid i huset. En rådgiver kan hjælpe dig videre med de nødvendige foranstaltninger, såsom registrering og asbestsanering, hvis der findes asbest i din ejendom. Du kan læse mere om asbest hos OBH-gruppen, som har mange års erfaring med miljøkortlægning af byggeri.